Zadowolony, zdrowy i
zmotywowany pracownik to podstawa sukcesu każdej firmy. W czasach, gdy
dobrostan zespołu odgrywa kluczową rolę w budowaniu przewagi konkurencyjnej,
pracodawcy coraz częściej sięgają po rozwiązania wspierające ich codzienne
potrzeby. Jednym z nich są smaczne posiłki w miejscu pracy, które dzięki
dopłacie od pracodawców, stają się coraz bardziej popularnym benefitem w
polskich firmach. To nie tylko sposób na poprawę samopoczucia i produktywności
pracowników, ale także dowód na to, że organizacja troszczy się o ich zdrowie i
komfort.
W tym artykule dowiesz się,
jakie formy dofinansowania możesz wdrożyć w swojej firmie, jakie są korzyści
wynikające z tego rozwiązania oraz jakie przepisy prawne warto znać, by w pełni
wykorzystać potencjał tego świadczenia.
Psychologiczny aspekt dofinansowania jedzenia przez
pracodawcę
Benefit żywieniowy ma istotny
wpływ na samopoczucie i motywację pracownika, ponieważ jest to wyraz troski
i zrozumienia jego potrzeb. Taki gest buduje poczucie bezpieczeństwa, co
szczególnie w trudniejszych ekonomicznie czasach ma ogromne znaczenie.
Pracownik odczuwa, że firma dba nie tylko o efektywność pracy, ale także o jego
dobrostan, co wzmacnia lojalność wobec pracodawcy.
Ponadto regularny dostęp do zdrowych posiłków poprawia koncentrację i zmniejsza stres związany z planowaniem i finansowaniem codziennego wyżywienia. Dzięki temu pracownik nie tylko jest bardziej zaangażowany, ale też czuje się częścią organizacji, która rzeczywiście troszczy się o swoich ludzi.
Jak działa dofinansowanie posiłków od pracodawcy?
Dofinansowanie do posiłków w
miejscu pracy to forma wsparcia finansowego codziennego wyżywienia.
Dzięki temu programowi pracownicy mają możliwość skorzystania z posiłku bez
konieczności ponoszenia pełnych jego kosztów. Pracodawca może ustalić kwotę
dofinansowania oraz warunki jego uzyskania.
W myfoodie oferujemy kilka modeli
dofinansowania:
- Miesięczna pula środków - pracodawca przyznaje
ustaloną kwotę dla każdego pracownika np. 450zł i nie narzuca określonych
limitów dziennych
- Miesięczna pula środków z
limitem dziennym - kwota dofinansowania na miesiąc jest ograniczona
dziennym limitem do wykorzystania np. 450zł miesięcznie i nie więcej niż
20zł dziennie do wykorzystania
- Procentowy – pracodawca określa, że
;pokryje np. 70% wartości posiłku, niezależnie od jego ceny
- Procentowy z limitem
dziennym – jak
przy modelu procentowym, pracodawca określa, że pokryje np. 70%
wartości posiłku, przy czym maksymalna kwota tego dofinansowania
zostaje ograniczona do np. 15 zł dziennie.
Co ważne, wszystkie modele w
ramach myfoodie rozliczane są z dołu. Tzn., że pracodawca płaci wyłącznie za
dofinansowanie, które zostało w danym miesiącu wykorzystane.
Karty lunchowe jako forma dofinansowania posiłków dla
pracowników
Jednym z najczęściej
wykorzystywanych rozwiązań są karty lunchowe, czyli karty przedpłacone
uprawniające do nabycia wyłącznie posiłków w placówkach gastronomicznych lub
handlowych. Ich zaletą dla pracowników jest możliwość elastycznego
wykorzystania środków zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem. Pracodawcy mogą
natomiast uznać wydatki ponoszone na ten cel za koszty uzyskania przychodów, co
pozwala na obniżenie obciążeń podatkowych.
Warto jednak zauważyć, że
wartość finansowanych kart przedpłaconych może wiązać się z powstaniem
przychodu dla pracowników, co podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od
osób fizycznych i ustalaniu podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia
emerytalne i rentowe. Tym samym, mimo korzyści, takich jak zapewnienie dobrej
atmosfery w pracy, świadczenia tego typu mogą zwiększyć wskaźnik obciążenia
składek ZUS. Co więcej, w przypadku pracy w warunkach szczególnie uciążliwych
lub związanych z wyższym wydatkiem energetycznym organizmu, obowiązek
pracodawcy wynikający z rozporządzenia ministra pracy i polityki społecznej w
sprawie profilaktycznych posiłków regeneracyjnych nie może być zastąpiony
kartami lunchowymi.
Z perspektywy pracodawcy, karty
lunchowe stanowią efektywne narzędzie w ramach polityki socjalnej firmy, jednak
należy pamiętać o szczegółowych zasadach ustalania podstawy wymiaru składek ZUS
oraz rozporządzeniach regulujących posiłki profilaktyczne. Dla pracownika
natomiast, choć możliwość korzystania z posiłków pracowniczych w różnych
placówkach to wygoda, wartość otrzymanych świadczeń częściowo odpłatnych może
obciążyć jego wynagrodzenia zasadnicze w wymiarze składek społecznych.
Jakie są możliwości organizacji posiłków pracowniczych
od myfoodie?
1. Digitalizacja wydawki w kantynach firmowych
Duże przedsiębiorstwa mogą inwestować we własną kantynę, gdzie operator kantyny przejmuje przygotowywanie lub dostawy posiłków. W takim przypadku myfoodie we współpracy z operatorem zajmuje się zdigitalizowaniem obecnych procesów zamawiania oraz odbierania posiłków przez pracowników. Myfoodie może także zorganizować cały proces dla firmy, łącznie ze znalezieniem operatora.
2. Posiłki na dowóz w formie gotowych dań, diet
pudełkowych, zimnych przekąsek
Przedsiębiorstwa, które nie
dysponują własną kantyną, otrzymują codzienne dowozy do wyznaczonego miejsca w
firmie. Bez kosztów dostawy oraz minimalnej kwoty zamówienia. Posiłki są gotowe
do odbioru w jednym lub kilku wyznaczonych miejscach, o wyznaczonej
godzinie.
Jak wprowadzić takie dofinansowanie?
Krok 1:
Analiza potrzeb pracowników
Przeanalizuj kluczowe korzyści
- smaczne posiłki dla pracowników zmieniają ich podejście względem firmy.
Chcesz zapewnić ciepły posiłek w godzinach pracy, żeby Twoi pracownicy mogli
pracować efektywnie? Chcesz ich wesprzeć organizacyjnie i finansowo? To świetna
okazja do wprowadzenia nowego motywatora.
Krok 2: Wybór
odpowiedniego rozwiązania
Na podstawie wyników analizy
zdecyduj, które rozwiązanie będzie najlepiej odpowiadać potrzebom w Twojej
firmie.
Krok 3:
Konsultacje z myfoodie
Przed wdrożeniem, prowadzimy
konsultacje, podczas których ustalamy dogodne pory dostaw i miejsca odbiorów, a
także doradzamy jaki model dofinansowania i jaka kwota będzie najbardziej
odpowiednia dla danej firmy.
Krok 4:
Wdrożenie systemu
Zapewniamy wszelkie materiały
marketingowe, byś mógł poinformować pracowników o wdrożeniu dodatkowego
benefitu i przekazać dodatkowe instrukcje przedstawiające proces zamawiania i
odbierania posiłków.
Zwolnienie z ZUS
Dofinansowanie do posiłków do kwoty 450 zł/miesięczne jest zwolnione z ZUS po stronie pracodawcy i pracownika. Dzięki temu jest to jeden z najkorzystniejszych podatkowo benefitów w Polsce. Przykładowo przy dofinansowaniu w kwocie 450 zł, pracodawca zaoszczędza ok. 90 zł, które w przypadku innych benefitów czy podwyżki musiałby odprowadzić do ZUS jako „ZUS Pracodawcy”.
Przykłady dofinansowania w praktyce
Case study 1:
Zakład produkcyjny pod Szczecinem
Duża firma produkcyjna
zdecydowała się na zdigitalizowanie istniejących już na terenie zakładu 2
kantyn pracowniczych. Dofinansowanie otrzymało 650 pracowników, a
dofinansowanie dzienne wynosi 11zł. Efekty? Zmniejszenie absencji i zwiększona
efektywność pracowników.
Case study 2:
Firma logistyczna pod Poznaniem
Firma logistyczna zdecydowała
się na współpracę z zewnętrznymi dostawcami. Pracownicy mogą korzystać z
różnorodnego menu, od tradycyjnych dań kuchni polskiej po dania kuchni
włoskiej, azjatyckiej i inne. Dofinansowanie otrzymało 800 pracowników.
Pracownicy wykorzystują benefit średnio przez 15 dni w miesiącu a
dofinansowanie pokrywa im 60% kosztu dania głównego.
Korzyści dla firm z dofinansowania do posiłków od
myfoodie
- Poprawa wizerunku
pracodawcy
Firmy oferujące benefity w postaci dofinansowania są postrzegane jako bardziej przyjazne i dbające o swoich pracowników. - Zmniejszenie absencji
Dofinansowanie do posiłków zwiększa motywację do zwiększonej obecności, zwłaszcza w branży produkcyjnej, gdyż niewykorzystany budżet dzienny przepada. - Zwiększenie efektywności
Pracownicy zadowoleni z dofinansowania posiłków są bardziej zaangażowani w swoje obowiązki.
Podsumowanie
Oferowanie takiego benefitu
żywieniowego to inwestycja w zdrowie, satysfakcję i efektywność
pracowników. Dzięki różnorodnym formom wsparcia, każda firma – niezależnie od
wielkości – może znaleźć rozwiązanie dostosowane do swoich potrzeb. Wprowadzenie
takiego programu nie tylko poprawia komfort pracy, ale również wzmacnia
wizerunek pracodawcy na konkurencyjnym rynku pracy.
Zachęcamy do przemyślenia wprowadzenia dofinansowania do posiłków jako elementu strategii CSR i budowania relacji z pracownikami.