Dofinansowanie do posiłków w miejscu pracy: kompleksowy poradnik dla pracodawców

30 grudnia 2024
Dofinansowanie do posiłków w miejscu pracy: kompleksowy poradnik dla pracodawców

Zadowolony, zdrowy i zmotywowany pracownik to podstawa sukcesu każdej firmy. W czasach, gdy dobrostan zespołu odgrywa kluczową rolę w budowaniu przewagi konkurencyjnej, pracodawcy coraz częściej sięgają po rozwiązania wspierające ich codzienne potrzeby. Jednym z nich są smaczne posiłki w miejscu pracy, które dzięki dopłacie od pracodawców, stają się coraz bardziej popularnym benefitem w polskich firmach. To nie tylko sposób na poprawę samopoczucia i produktywności pracowników, ale także dowód na to, że organizacja troszczy się o ich zdrowie i komfort.

W tym artykule dowiesz się, jakie formy dofinansowania możesz wdrożyć w swojej firmie, jakie są korzyści wynikające z tego rozwiązania oraz jakie przepisy prawne warto znać, by w pełni wykorzystać potencjał tego świadczenia.

Psychologiczny aspekt dofinansowania jedzenia przez pracodawcę

Benefit żywieniowy ma istotny wpływ na samopoczucie i motywację pracownika, ponieważ jest to wyraz troski i zrozumienia jego potrzeb. Taki gest buduje poczucie bezpieczeństwa, co szczególnie w trudniejszych ekonomicznie czasach ma ogromne znaczenie. Pracownik odczuwa, że firma dba nie tylko o efektywność pracy, ale także o jego dobrostan, co wzmacnia lojalność wobec pracodawcy.

Ponadto regularny dostęp do zdrowych posiłków poprawia koncentrację i zmniejsza stres związany z planowaniem i finansowaniem codziennego wyżywienia. Dzięki temu pracownik nie tylko jest bardziej zaangażowany, ale też czuje się częścią organizacji, która rzeczywiście troszczy się o swoich ludzi.


Jak działa dofinansowanie posiłków od pracodawcy?

Dofinansowanie do posiłków w miejscu pracy to forma wsparcia finansowego codziennego wyżywienia. Dzięki temu programowi pracownicy mają możliwość skorzystania z posiłku bez konieczności ponoszenia pełnych jego kosztów. Pracodawca może ustalić kwotę dofinansowania oraz warunki jego uzyskania. 

W myfoodie oferujemy kilka modeli dofinansowania: 

  • Miesięczna pula środków - pracodawca przyznaje ustaloną kwotę dla każdego pracownika np. 450zł i nie narzuca określonych limitów dziennych
  • Miesięczna pula środków z limitem dziennym - kwota dofinansowania na miesiąc jest ograniczona dziennym limitem do wykorzystania np. 450zł miesięcznie i nie więcej niż 20zł dziennie do wykorzystania 
  • Procentowy – pracodawca określa, że ;pokryje np. 70% wartości posiłku, niezależnie od jego ceny
  • Procentowy z limitem dziennym – jak przy modelu procentowym, pracodawca określa, że pokryje np. 70%  wartości posiłku, przy czym maksymalna kwota tego dofinansowania zostaje ograniczona do np. 15 zł dziennie. 

Co ważne, wszystkie modele w ramach myfoodie rozliczane są z dołu. Tzn., że pracodawca płaci wyłącznie za dofinansowanie, które zostało w danym miesiącu wykorzystane. 

Karty lunchowe jako forma dofinansowania posiłków dla pracowników

Jednym z najczęściej wykorzystywanych rozwiązań są karty lunchowe, czyli karty przedpłacone uprawniające do nabycia wyłącznie posiłków w placówkach gastronomicznych lub handlowych. Ich zaletą dla pracowników jest możliwość elastycznego wykorzystania środków zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem. Pracodawcy mogą natomiast uznać wydatki ponoszone na ten cel za koszty uzyskania przychodów, co pozwala na obniżenie obciążeń podatkowych.

Warto jednak zauważyć, że wartość finansowanych kart przedpłaconych może wiązać się z powstaniem przychodu dla pracowników, co podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych i ustalaniu podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Tym samym, mimo korzyści, takich jak zapewnienie dobrej atmosfery w pracy, świadczenia tego typu mogą zwiększyć wskaźnik obciążenia składek ZUS. Co więcej, w przypadku pracy w warunkach szczególnie uciążliwych lub związanych z wyższym wydatkiem energetycznym organizmu, obowiązek pracodawcy wynikający z rozporządzenia ministra pracy i polityki społecznej w sprawie profilaktycznych posiłków regeneracyjnych nie może być zastąpiony kartami lunchowymi.

Z perspektywy pracodawcy, karty lunchowe stanowią efektywne narzędzie w ramach polityki socjalnej firmy, jednak należy pamiętać o szczegółowych zasadach ustalania podstawy wymiaru składek ZUS oraz rozporządzeniach regulujących posiłki profilaktyczne. Dla pracownika natomiast, choć możliwość korzystania z posiłków pracowniczych w różnych placówkach to wygoda, wartość otrzymanych świadczeń częściowo odpłatnych może obciążyć jego wynagrodzenia zasadnicze w wymiarze składek społecznych.

Jakie są możliwości organizacji posiłków pracowniczych od myfoodie? 

1. Digitalizacja wydawki w kantynach firmowych

Duże przedsiębiorstwa mogą inwestować we własną kantynę, gdzie operator kantyny przejmuje przygotowywanie lub dostawy posiłków. W takim przypadku myfoodie we współpracy z operatorem zajmuje się zdigitalizowaniem obecnych procesów zamawiania oraz odbierania posiłków przez pracowników. Myfoodie może także zorganizować cały proces dla firmy, łącznie ze znalezieniem operatora.


2. Posiłki na dowóz w formie gotowych dań, diet pudełkowych, zimnych przekąsek

Przedsiębiorstwa, które nie dysponują własną kantyną, otrzymują codzienne dowozy do wyznaczonego miejsca w firmie. Bez kosztów dostawy oraz minimalnej kwoty zamówienia. Posiłki są gotowe do odbioru w jednym lub kilku wyznaczonych miejscach, o wyznaczonej godzinie. 

Jak wprowadzić takie dofinansowanie?

Krok 1: Analiza potrzeb pracowników
Przeanalizuj kluczowe korzyści - smaczne posiłki dla pracowników zmieniają ich podejście względem firmy. Chcesz zapewnić ciepły posiłek w godzinach pracy, żeby Twoi pracownicy mogli pracować efektywnie? Chcesz ich wesprzeć organizacyjnie i finansowo? To świetna okazja do wprowadzenia nowego motywatora. 

Krok 2: Wybór odpowiedniego rozwiązania
Na podstawie wyników analizy zdecyduj, które rozwiązanie będzie najlepiej odpowiadać potrzebom w Twojej firmie. 

Krok 3: Konsultacje z myfoodie
Przed wdrożeniem, prowadzimy konsultacje, podczas których ustalamy dogodne pory dostaw i miejsca odbiorów, a także doradzamy jaki model dofinansowania i jaka kwota będzie najbardziej odpowiednia dla danej firmy. 

Krok 4: Wdrożenie systemu 
Zapewniamy wszelkie materiały marketingowe, byś mógł poinformować pracowników o wdrożeniu dodatkowego benefitu i przekazać dodatkowe instrukcje przedstawiające proces zamawiania i odbierania posiłków. 

Zwolnienie z ZUS

Dofinansowanie do posiłków do kwoty 450 zł/miesięczne jest zwolnione z ZUS po stronie pracodawcy i pracownika. Dzięki temu jest to jeden z najkorzystniejszych podatkowo benefitów w Polsce. Przykładowo przy dofinansowaniu w kwocie 450 zł, pracodawca zaoszczędza ok. 90 zł, które w przypadku innych benefitów czy podwyżki musiałby odprowadzić do ZUS jako „ZUS Pracodawcy”.


Przykłady dofinansowania w praktyce

Case study 1: Zakład produkcyjny pod Szczecinem

Duża firma produkcyjna zdecydowała się na zdigitalizowanie istniejących już na terenie zakładu 2 kantyn pracowniczych. Dofinansowanie otrzymało 650 pracowników, a dofinansowanie dzienne wynosi 11zł. Efekty? Zmniejszenie absencji i zwiększona efektywność pracowników.

Case study 2: Firma logistyczna pod Poznaniem

Firma logistyczna zdecydowała się na współpracę z zewnętrznymi dostawcami. Pracownicy mogą korzystać z różnorodnego menu, od tradycyjnych dań kuchni polskiej po dania kuchni włoskiej, azjatyckiej i inne. Dofinansowanie otrzymało 800 pracowników. Pracownicy wykorzystują benefit średnio przez 15 dni w miesiącu a dofinansowanie pokrywa im 60% kosztu dania głównego.

Korzyści dla firm z dofinansowania do posiłków od myfoodie

  1. Poprawa wizerunku pracodawcy
    Firmy oferujące benefity w postaci dofinansowania są postrzegane jako bardziej przyjazne i dbające o swoich pracowników.
  2. Zmniejszenie absencji
    Dofinansowanie do posiłków zwiększa motywację do zwiększonej obecności, zwłaszcza w branży produkcyjnej, gdyż niewykorzystany budżet dzienny przepada.
  3. Zwiększenie efektywności
    Pracownicy zadowoleni z dofinansowania posiłków są bardziej zaangażowani w swoje obowiązki.


Podsumowanie

Oferowanie takiego benefitu żywieniowego to inwestycja w zdrowie, satysfakcję i efektywność pracowników. Dzięki różnorodnym formom wsparcia, każda firma – niezależnie od wielkości – może znaleźć rozwiązanie dostosowane do swoich potrzeb. Wprowadzenie takiego programu nie tylko poprawia komfort pracy, ale również wzmacnia wizerunek pracodawcy na konkurencyjnym rynku pracy.

Zachęcamy do przemyślenia wprowadzenia dofinansowania do posiłków jako elementu strategii CSR i budowania relacji z pracownikami.