Skip to content

Przejęcie obsługi dostaw posiłków po innym dostawcy

Dostawa posiłków z dowozem do firmy - to proste z kafeterią żywieniową myfoodie

Branża: produkcja

Liczba pracowników: 200-1000

Wdrożony produkt: catering dla firm

Potrzeba

Firma produkcyjna zatrudniająca ponad 600 osób, w której funkcjonowała wcześniej własna kuchnia (firma sama zatrudniała kucharzy, którzy gotowali posiłki) chciała zakończyć własną działalność w tym zakresie i znaleźć partnera, który zorganizuje posiłki dla jej pracowników, oraz zajmie się wszelkimi kwestiami organizacyjnymi i logistycznymi.

 

Założenia były następujące:

  • 1

    Firma ma 2 lokalizacje oddalone o ok. 2 km i 5 miejsc dostaw posiłków.

  • 2

    Praca na II zmiany, przez cały tydzień

  • 3

    Firmie zależało zarówno na ofercie dań dostawców śniadaniowych, ale także dań ciepłych, dostarczanych tuż przed godzinami przerw.

  • 4

    Ważne było urozmaicenie oferty daniami typu kebab, które cieszyły się w firmie pewną popularnością.

  • 5

    W firmie, oprócz pracowników produkcji jest sporo pracowników biurowych, w tym kobiet, więc ważna była dobra dostępność dań wegetariańskich.

Rozwiązanie

Wdrożyliśmy w firmie aplikację myfoodie, umożliwiającą pracownikom zamawianie posiłków z dostawą do określonych miejsc dostaw (które nazywamy lunchspotami) i o określonych godzinach, wybieranych każdorazowo przez pracowników. Mamy dziś zatem dostawy posiłków trzy razy dziennie:

– w godzinach porannych – z ofertą śniadaniową i dań do odgrzania

– około południa – dań ciepłych, obiadowych

– po południu, przed przerwą II zmiany – także dania ciepłe

 

Posiłki są dostarczane w oetykietowanych lunchboxach i zostawiane dla pracowników w ustalonych miejscach, w zbiorczych termoboxach utrzymujących temperaturę dań.
Jednocześnie dostawca potwierdza dostawę w aplikacji myfoodie, co powoduje, że wszyscy pracownicy otrzymują powiadomienia, że ich posiłki zostały dostarczone i można je odebrać z lunchspotu.

Zmiany dofinansowania i ilości dostawców

Podczas uruchamiania rozwiązania u klienta zaproponowaliśmy kilka istotnych, ale nieoczywistych zmian, które przełożyły się na sukces tej zmiany.

Po pierwsze – zauważyliśmy, że klient miał podpiętych zbyt dużo dostawców. Oczywiście z jednej strony wydaje się to korzystne dla firmy i pracowników. Jednak przy zbyt małym dofinansowaniu ale złej jego konstrukcji może to oznaczać, że część dostawców będzie miała zbyt mało zamówień. I wtedy obsługa takiego klienta staje się dla nich nieopłacalna, co powoduje, że spada jakość ich usług.

Zatem wprowadziliśmy kilka istotnych zmian:

  • Zmniejszyliśmy początkowo ilość dostawców, szczególnie w godzinach o najmniejszej liczbie zamówień.

  • Zmieniliśmy model dofinansowania z dziennego (określona kwota na każdy dzień) na budżet miesięczny z wyższym limitem dziennym.

Pierwsza zmiana spowodowała, że każdy dostawca miał na odpowiednio dużo zamówień.

Druga, że pracownicy mogli kupić np. obiad dopłacając ze swoich środków znacznie mniej niż dotychczas. A to jeden z głównych czynników decydujących o częstotliwości zamawiania posiłków.

Podsumowanie

Po wdrożeniu myfoodie nastąpiło wiele zmian w funkcjonowaniu benefitu żywieniowego w firmie. Wykorzystanie budżetu wzrosło do ok. 65% (z wcześniejszych blisko 50%). Firma, widząc zadowolenie pracowników i ich chęć korzystania z większą częstotliwością zwiększyła po ok. roku dofinansowanie do 450 zł miesięcznie. Po tej zmianie wykorzystanie budżetu wzrosło do 85-90%.

Skontaktuj się z nami

    Administratorem Twoich danych osobowych jest Myfoodie sp. z o.o. Kliknij i dowiedz się więcej m.in. po co nam Twoje dane i jakie masz prawa.

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości!

    Pozostałe case studies

    • Smaczne posiłki dla biur - poznaj aplikację myfoodie
      16 września 2025
      Wdrożenie systemu wydawki myfoodie w firmie produkcyjnej
      W jaki sposób zorganizowaliśmy proces żywienia pracowników w firmie produkcyjnej z własną kuchnią?
      Czytaj więcej
    • 16 września 2025
      Organizacja posiłków w firmie z wieloma agencjami pracy
      Jak zorganizowaliśmy dofinansowane posiłki dla ponad 1000 pracowników – w tym z kilkunastu agencji pracy
      Czytaj więcej