Skip to content
11 sierpnia 2025
#Human Resources w praktyce
#Benefity pozapłacowe

Dofinansowanie do posiłków w miejscu pracy: kompleksowy poradnik dla pracodawców

Dofinansowanie posiłków pracowniczych - organizujemy cały proces żywienia z aplikacją myfoodie

Zadowolony, zdrowy i zmotywowany pracownik to podstawa sukcesu każdej firmy. W czasach, gdy dobrostan zespołu odgrywa kluczową rolę w budowaniu przewagi konkurencyjnej, pracodawcy coraz częściej sięgają po rozwiązania wspierające ich codzienne potrzeby. Jednym z nich są smaczne posiłki w miejscu pracy, które dzięki dopłacie od pracodawców, stają się coraz bardziej popularnym benefitem w polskich firmach. To nie tylko sposób na poprawę samopoczucia i produktywności pracowników, ale także dowód na to, że organizacja troszczy się o ich zdrowie i komfort.

W tym artykule dowiesz się, jakie formy dofinansowania możesz wdrożyć w swojej firmie, jakie są korzyści wynikające z tego rozwiązania oraz jakie przepisy prawne warto znać, by w pełni wykorzystać potencjał tego świadczenia.

Psychologiczny aspekt dofinansowania jedzenia przez pracodawcę

Benefit żywieniowy ma istotny wpływ na samopoczucie i motywację pracownika, ponieważ jest to wyraz troski i zrozumienia jego potrzeb. Taki gest buduje poczucie bezpieczeństwa, co szczególnie w trudniejszych ekonomicznie czasach ma ogromne znaczenie. Pracownik odczuwa, że firma dba nie tylko o efektywność pracy, ale także o jego dobrostan, co wzmacnia lojalność wobec pracodawcy.

Ponadto regularny dostęp do zdrowych posiłków poprawia koncentrację i zmniejsza stres związany z planowaniem i finansowaniem codziennego wyżywienia. Dzięki temu pracownik nie tylko jest bardziej zaangażowany, ale też czuje się częścią organizacji, która rzeczywiście troszczy się o swoich ludzi.

Smaczne posiłki z dofinansowaniem pracodawcy w aplikacji myfoodie

Jak działa dofinansowanie posiłków od pracodawcy?

Dofinansowanie do posiłków w miejscu pracy to forma wsparcia finansowego codziennego wyżywienia. Dzięki temu programowi pracownicy mają możliwość skorzystania z posiłku bez konieczności ponoszenia pełnych jego kosztów. Pracodawca może ustalić kwotę dofinansowania oraz warunki jego uzyskania.

W myfoodie oferujemy kilka modeli dofinansowania:

  • 1

    Miesięczna pula środków – pracodawca przyznaje ustaloną kwotę dla każdego pracownika np. 450zł i nie narzuca określonych limitów dziennych

  • 2

    Miesięczna pula środków z limitem dziennym – kwota dofinansowania na miesiąc jest ograniczona dziennym limitem do wykorzystania np. 450zł miesięcznie i nie więcej niż 20zł dziennie do wykorzystania

  • 3

    Procentowy – pracodawca określa, że ;pokryje np. 70% wartości posiłku, niezależnie od jego ceny

  • 4

    Procentowy z limitem dziennym – jak przy modelu procentowym, pracodawca określa, że pokryje np. 70%  wartości posiłku, przy czym maksymalna kwota tego dofinansowania zostaje ograniczona do np. 15 zł dziennie.

Co ważne, wszystkie modele w ramach myfoodie rozliczane są z dołu. Tzn., że pracodawca płaci wyłącznie za dofinansowanie, które zostało w danym miesiącu wykorzystane.

Karty lunchowe jako forma dofinansowania posiłków dla pracowników

Jednym z najczęściej wykorzystywanych rozwiązań są karty lunchowe, czyli karty przedpłacone uprawniające do nabycia wyłącznie posiłków w placówkach gastronomicznych lub handlowych. Ich zaletą dla pracowników jest możliwość elastycznego wykorzystania środków zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem. Pracodawcy mogą natomiast uznać wydatki ponoszone na ten cel za koszty uzyskania przychodów, co pozwala na obniżenie obciążeń podatkowych.

Warto jednak zauważyć, że wartość finansowanych kart przedpłaconych może wiązać się z powstaniem przychodu dla pracowników, co podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych i ustalaniu podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe. Tym samym, mimo korzyści, takich jak zapewnienie dobrej atmosfery w pracy, świadczenia tego typu mogą zwiększyć wskaźnik obciążenia składek ZUS. Co więcej, w przypadku pracy w warunkach szczególnie uciążliwych lub związanych z wyższym wydatkiem energetycznym organizmu, obowiązek pracodawcy wynikający z rozporządzenia ministra pracy i polityki społecznej w sprawie profilaktycznych posiłków regeneracyjnych nie może być zastąpiony kartami lunchowymi.

Z perspektywy pracodawcy, karty lunchowe stanowią efektywne narzędzie w ramach polityki socjalnej firmy, jednak należy pamiętać o szczegółowych zasadach ustalania podstawy wymiaru składek ZUS oraz rozporządzeniach regulujących posiłki profilaktyczne. Dla pracownika natomiast, choć możliwość korzystania z posiłków pracowniczych w różnych placówkach to wygoda, wartość otrzymanych świadczeń częściowo odpłatnych może obciążyć jego wynagrodzenia zasadnicze w wymiarze składek społecznych.

Jakie są możliwości organizacji posiłków pracowniczych od myfoodie?

1. Digitalizacja wydawki w kantynach firmowych

Duże przedsiębiorstwa mogą inwestować we własną kantynę, gdzie operator kantyny przejmuje przygotowywanie lub dostawy posiłków. W takim przypadku myfoodie we współpracy z operatorem zajmuje się zdigitalizowaniem obecnych procesów zamawiania oraz odbierania posiłków przez pracowników. Myfoodie może także zorganizować cały proces dla firmy, łącznie ze znalezieniem operatora.

Catering dla firm z dofinansowaniem pracodawcy - cały proces zamawiania w aplikacji myfoodie

2. Posiłki na dowóz w formie gotowych dań, diet pudełkowych, zimnych przekąsek

Przedsiębiorstwa, które nie dysponują własną kantyną, otrzymują codzienne dowozy do wyznaczonego miejsca w firmie. Bez kosztów dostawy oraz minimalnej kwoty zamówienia. Posiłki są gotowe do odbioru w jednym lub kilku wyznaczonych miejscach, o wyznaczonej godzinie.

Jak wprowadzić dofinansowanie do posiłków?

Krok 1: Analiza potrzeb pracowników

Przeanalizuj kluczowe korzyści – smaczne posiłki dla pracowników zmieniają ich podejście względem firmy. Chcesz zapewnić ciepły posiłek w godzinach pracy, żeby Twoi pracownicy mogli pracować efektywnie? Chcesz ich wesprzeć organizacyjnie i finansowo? To świetna okazja do wprowadzenia nowego motywatora.

 

Krok 2: Wybór odpowiedniego rozwiązania

Na podstawie wyników analizy zdecyduj, które rozwiązanie będzie najlepiej odpowiadać potrzebom w Twojej firmie.

 

Krok 3: Konsultacje z myfoodie

Przed wdrożeniem, prowadzimy konsultacje, podczas których ustalamy dogodne pory dostaw i miejsca odbiorów, a także doradzamy jaki model dofinansowania i jaka kwota będzie najbardziej odpowiednia dla danej firmy.

 

Krok 4: Wdrożenie systemu 

Zapewniamy wszelkie materiały marketingowe, byś mógł poinformować pracowników o wdrożeniu dodatkowego benefitu i przekazać dodatkowe instrukcje przedstawiające proces zamawiania i odbierania posiłków.

Zwolnienie z ZUS

Dofinansowanie do posiłków do kwoty 450 zł/miesięczne jest zwolnione z ZUS po stronie pracodawcy i pracownika. Dzięki temu jest to jeden z najkorzystniejszych podatkowo benefitów w Polsce. Przykładowo przy dofinansowaniu w kwocie 450 zł, pracodawca zaoszczędza ok. 90 zł, które w przypadku innych benefitów czy podwyżki musiałby odprowadzić do ZUS jako „ZUS Pracodawcy”.

Przykłady dofinansowania do posiłków w praktyce

Case study 1: Zakład produkcyjny pod Szczecinem
Duża firma produkcyjna zdecydowała się na zdigitalizowanie istniejących już na terenie zakładu 2 kantyn pracowniczych. Dofinansowanie otrzymało 650 pracowników, a dofinansowanie dzienne wynosi 11zł. Efekty? Zmniejszenie absencji i zwiększona efektywność pracowników.

 

Case study 2: Firma logistyczna pod Poznaniem
Firma logistyczna zdecydowała się na współpracę z zewnętrznymi dostawcami. Pracownicy mogą korzystać z różnorodnego menu, od tradycyjnych dań kuchni polskiej po dania kuchni włoskiej, azjatyckiej i inne. Dofinansowanie otrzymało 800 pracowników. Pracownicy wykorzystują benefit średnio przez 15 dni w miesiącu a dofinansowanie pokrywa im 60% kosztu dania głównego.

Korzyści dla firm z dofinansowania do posiłków od myfoodie

  • 1

    Poprawa wizerunku pracodawcy
    Firmy oferujące benefity w postaci dofinansowania są postrzegane jako bardziej przyjazne i dbające o swoich pracowników.

  • 2

    Zmniejszenie absencji
    Dofinansowanie do posiłków zwiększa motywację do zwiększonej obecności, zwłaszcza w branży produkcyjnej, gdyż niewykorzystany budżet dzienny przepada.

  • 3

    Zwiększenie efektywności
    Pracownicy zadowoleni z dofinansowania posiłków są bardziej zaangażowani w swoje obowiązki.

Podsumowanie

Oferowanie takiego benefitu żywieniowego to inwestycja w zdrowie, satysfakcję i efektywność pracowników. Dzięki różnorodnym formom wsparcia, każda firma – niezależnie od wielkości – może znaleźć rozwiązanie dostosowane do swoich potrzeb. Wprowadzenie takiego programu nie tylko poprawia komfort pracy, ale również wzmacnia wizerunek pracodawcy na konkurencyjnym rynku pracy.

Zachęcamy do przemyślenia wprowadzenia dofinansowania do posiłków jako elementu strategii CSR i budowania relacji z pracownikami.

Dofinansowanie do posiłków najczęściej wybieranym

Chcesz wdrożyć posiłki z dofinansowaniem w swojej firmie?

Pozostałe wpisy

  • 11 sierpnia 2025
    #Dobrostan pracownika
    #Benefity pozapłacowe
    Najlepsze benefity dla pracowników w 2025 – co warto oferować?
    Czytaj więcej
  • Organizacja benefitu żywieniowego z aplikacją myfoodie
    11 sierpnia 2025
    #Benefity pozapłacowe
    Benefit żywieniowy – co warto wiedzieć o dofinansowywaniu posiłków dla pracowników
    Benefit żywieniowy to dofinansowanie posiłków dla pracowników, które pomaga obniżyć koszty życia i zwiększa zadowolenie z pracy. W artykule omówimy, jakie przynoszą korzyści pracownikom i pracodawcom, oraz jakie są kluczowe regulacje prawne z nimi związane.
    Czytaj więcej
  • Motywowanie pracowników łatwiejsze z kafeterią żywieniową myfoodie
    11 sierpnia 2025
    #Human Resources w praktyce
    Motywowanie pracowników: najlepsze techniki i sprawdzone metody
    Motywowanie pracowników jest kluczowe dla zwiększenia ich zaangażowania i produktywności. W tym artykule poznasz skuteczne techniki motywowania pracowników, zarówno finansowe, jak i pozapłacowe.
    Czytaj więcej
  • 11 sierpnia 2025
    #Human Resources w praktyce
    Posiłki regeneracyjne – aspekty prawne, korzyści i obowiązki pracodawcy
    Posiłki profilaktyczne czy też regeneracyjne (terminy stosowane zamiennie) to temat, który nabiera coraz większego znaczenia w polskim prawodawstwie. Oferowanie odpowiednich posiłków pracownikom wykonującym pracę w trudnych warunkach jest nie tylko formą wsparcia zdrowia i energii zatrudnionych, ale również jest regulowane przez przepisy prawne.
    Czytaj więcej
  • Organizacja posiłków pracowniczych z myfoodie
    11 sierpnia 2025
    #Benefity pozapłacowe
    Kompleksowe rozwiązania żywieniowe: Porównanie systemów dostarczania posiłków do biura i na home office
    W dzisiejszym dynamicznym środowisku pracy, zapewnienie pracownikom dostępu do wartościowych, zbilansowanych posiłków staje się jednym z najbardziej cenionych benefitów pracowniczych. W tym artykule przeanalizujemy różne modele organizacji wyżywienia dla pracowników, zestawiając ich wady i zalety, by wskazać najefektywniejsze rozwiązania dostępne na rynku.
    Czytaj więcej
  • Organizacja przerwy lunchowej z myfoodie
    11 sierpnia 2025
    #Human Resources w praktyce
    Przerwa na lunch: wszystko co musisz wiedzieć o przerwach obiadowych
    Przerwa lunchowa to kluczowy moment w ciągu dnia pracy. Jak długo powinna trwać, jakie są obowiązujące przepisy i jak najlepiej ją zorganizować? Zanurz się w naszym przewodniku, aby dowiedzieć się więcej.
    Czytaj więcej

Skontaktuj się z nami

    Administratorem Twoich danych osobowych jest Myfoodie sp. z o.o. Kliknij i dowiedz się więcej m.in. po co nam Twoje dane i jakie masz prawa.

    Dziękujemy za wysłanie wiadomości!